ΕΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Γήπεδο και παίκτες

Οι διαστάσεις του χώρου όπου διεξάγονται οι αγώνες είναι 40Χ20 μ. Το γήπεδο χωρίζεται στα δύο από μία κεντρική γραμμή (κατά πλάτος). Στο κέντρο των δύο ακριανών γραμμών κατά πλάτος του γηπέδου βρίσκονται δύο εστίες , με ύψος 2 μέτρα και μήκος 3 μέτρα. Η περιοχή του τέρματος ορίζεται στα 6 μέτρα. Μια γραμμή σε σχήμα ημικύκλιου επιτρέπει να ξεχωρίζει η περιοχή αυτή. Δικαίωμα να πατήσει σε αυτή τη γραμμή έχει αποκλειστικά ο τερματοφύλακας και κανένας άλλος από τους παίκτες. Αναφορικά με τους παίκτες, οι τελευταίοι διακρίνονται σε βασικούς, που είναι επτά (συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλακα) και σε ισάριθμους αναπληρωματικούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπάλα και στολές

Η μπάλα που χρησιμοποιείται στο άθλημα είναι κατασκευασμένη από δέρμα και η περίμετρος της διαφέρει στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Έτσι, για τους άνδρες ορίστηκε σε 58-60 εκατοστά, ενώ για τις γυναίκες σε 54-56 εκατοστά. Η στολή των παικτών και παικτριών αποτελείται από φανέλα με κοντά μανίκια (και με αρίθμηση από το 1 ως το 99) και κοντό παντελόνι. Για να υπάρχει καλύτερη επαφή, επαλείφουν τις άκρες των δακτύλων τους με κόλλα.  

 

Πώς παίζεται με λίγα λόγια;

Ο βασικός σκοπός είναι να σταλεί η μπάλα στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας από τους παίκτες ή τις παίκτριες. Αυτό μπορεί να γίνει με την αποκλειστική χρήση των χεριών.
Ένας παίκτης ή παίκτρια μπορεί να κάνει τρία βήματα με την μπάλα πριν και μετά το ντριπλάρισμα (κτύπημα της μπάλας στο έδαφος), αλλά ενώ στέκεται μπορεί να κρατάει την μπάλα μόνο 3 δευτερόλεπτα. 
Η περιοχή του τέρματος ορίζεται στα 6 μέτρα. Μια γραμμή σε σχήμα ημικύκλιου επιτρέπει να ξεχωρίζει η περιοχή αυτή. Δικαίωμα να πατήσει σε αυτή τη γραμμή έχει αποκλειστικά ο/η τερματοφύλακας και κανένας άλλος από όλους τους παίκτες ή τις παίκτριες. Μπορεί όμως να μπει ο/η επιτιθέμενος/η παίκτης ή παίκτρια, όταν πραγματοποιεί το λεγόμενο ''πέταγμα'', δηλαδή πήδημα προς τα μπρος, χωρίς να ακουμπάει στο έδαφος, για να κάνει σουτ, όπου είναι και η πιο θεαματική στιγμή του παιχνιδιού. Ο παίχτης ή η παίκτρια επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με τη μπάλα με όλο το σώμα,από το ύψος του γονάτου και πάνω.Αν δηλαδή, η μπάλα ακουμπήσει πόδια από το γόνατο και κάτω είναι παράβαση.Οι κανονισμοί επιτρέπουν τον έλεγχο του αντιπάλου ή της αντιπάλου με τα χέρια, αλλά οι παίκτες/παίκτριες  δεν πρέπει να σπρώξουν, να κρατήσουν ή να θέσουν σε κίνδυνο έναν αντίπαλο ή μια αντίπαλο με οποιοδήποτε τρόπο. Υπερβολική σκληρότητα έχει σαν αποτέλεσμα την προειδοποίηση, την αποβολή για 2 λεπτά ή την αποβολή από το παιχνίδι. Στην διάρκεια του αγώνας μπορεί να γίνουν απεριόριστες αλλαγές μεταξύ των παικτών ή παικτριών.

Ο αγώνας του χάντμπολ εκτυλίσσεται σε δύο ημίχρονα των 30 λεπτών το καθένα, με ένα διάλειμμα μεταξύ τους 15 λεπτών. Μετά το διάλειμμα οι δύο ομάδες αλλάζουν πλευρά στο γήπεδο.  

 

Video με προπονητικές κατευθύνσεις από την επιτροπή ανάπτυξης της Ο.Χ.Ε.